Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Ηλιθιότητα και Εξουσία


 Θαυμάσιες ευκαιρίες ηλίθιων ανθρώπων να βλάψουν όλους τους υπόλοιπους. Ένα δοκίμιο του Carlo Cipolla 
 Όπως όλα τα ανθρώπινα όντα, έτσι και οι ηλίθιοι άνθρωποι παρουσιάζουν τεράστιες διακυμάνσεις αναφορικά με τη δυνατότητά τους να επηρεάζουν τους συνανθρώπους τους. Ορισμένοι ηλίθιοι άνθρωποι υπό φυσιολογικές συνθήκες προκαλούν μόνο περιορισμένες ζημίες, ενώ άλλοι καταφανώς επιτυγχάνουν να προκαλούν ανείπωτες και εκτεταμένες καταστροφές όχι απλά σε ένα ή δύο άτομα αλλά σε ολόκληρες κοινότητες ή κοινωνίες. Το καταστρεπτικό δυναμικό του ηλίθιου ατόμου συναρτάται από δύο κύριους παράγοντες.
 -Πρώτα από όλα, εξαρτάται από τον γενετικό παράγοντα. Μερικά άτομα κληρονομούν εξαιρετικές δόσεις του γονιδίου της ηλιθιότητας και ελέω κληρονομικότητας ανήκουν εκ γενετής στην αριστοκρατία της ομάδας τους. 
-Ο δεύτερος παράγοντας που καθορίζει το δυναμικό ενός ηλίθιου ατόμου σχετίζεται με την ισχύ και τις ευθύνες της θέσης που καταλαμβάνει στην κοινωνία. Μεταξύ των γραφειοκρατών, των στρατηγών, των πολιτικών και των αρχηγών κρατών είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστούν εξαιρετικά παραδείγματα, ουσιαστικά, ηλίθιων ανθρώπων, των οποίων η καταστροφική δυνατότητα είχε (ή έχει) αυξηθεί τρομακτικά λόγω της θέσης εξουσίας που κατείχαν (ή κατέχουν). Δεν θα πρέπει εδώ να παραβλέψουμε και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους. 
 Το ερώτημα, που συχνά εγείρουν οι λογικοί άνθρωποι, είναι πώς και γιατί τα ηλίθια άτομα καταφέρνουν να καταλάβουν υπεύθυνες θέσεις εξουσίας. Η τάξη και οι κάστες ήταν οι κοινωνικές ρυθμίσεις που σταθερά ευνοούσαν την προώθηση ηλίθιων ατόμων σε θέσεις εξουσίας, στις περισσότερες κοινωνίες πριν από τη βιομηχανική επανάσταση. Η θρησκεία ήταν ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε στην επιδείνωση του φαινομένου. 
 Στον σύγχρονο εκβιομηχανισμένο κόσμο, οι τάξεις και οι κάστες έχουν ξορκιστεί τόσο ως λέξεις αλλά και ως έννοιες, και η θρησκεία φθίνει. Αλλά αντί για τάξεις και κάστες έχουμε πολιτικά κόμματα και γραφειοκρατία, και αντί για θρησκεία έχουμε τη δημοκρατία. 
 Σε ένα δημοκρατικό σύστημα, οι βουλευτικές εκλογές είναι ένα αποτελεσματικότατο εργαλείο για να διασφαλιστεί σταθερό το ποσοστό Η (ηλιθίων) μεταξύ των ισχυρών. 
 Πρέπει να μην ξεχνάμε πως, ένα ποσοστό Η του εκλογικού σώματος είναι ηλίθιοι άνθρωποι και οι εκλογές παρέχουν σε όλους τους μία θαυμάσια ευκαιρία για να βλάψουν όλους τους υπόλοιπους, χωρίς να κερδίσουν το παραμικρό από τις ενέργειές τους. 
 Το επιτυγχάνουν συμβάλλοντας στη συντήρηση του ποσοστού Η μεταξύ αυτών που κατέχουν την εξουσία.
 Carlo M. Cipolla, Οι Βασικοί Νόμοι της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας, εκδ. Κέδρος.
 [Πηγή: www.doctv.gr]


Σχόλιο: Το βιβλίο κοστίζει μόνο 3,83€ και ακολουθεί καθαρά την "επιστημονική μέθοδο" που σε γενικές γραμμές είναι...
1. Παρατήρηση του φαινομένου, 2. Διατύπωση ερωτήσεων για το πώς και το γιατί, 3. Πειραματικός έλεγχος αυτών των ερωτημάτων για επιβεβαίωση ή απόρριψη, 4. Επανάληψη πειραμάτων και επιβεβαίωση παρατηρήσεων και 5. Εφαρμογή στην πράξη...
 Στη χώρα μας το φαινόμενο των Η (ηλιθίων) που κυβερνούν αυτόν τον τόπο έχει πάρει ασύλληπτες για κοινό νου διαστάσεις και όσα ζωντανά ευθύνονται για τη διατήρηση των "ποσοστών" των Η, διαβιούν πλέον σε μαντριά, σε συνθήκες απερίγραπτης φτώχειας και εξαθλίωσης βελάζοντας ακατάπαυστα υπέρ των Η, της "ανάπτυξης" και των "αγορών", περιμένοντας να τα πάνε άτα ...
 Αυτό το ανεξήγητο (ακόμα και με την επιστημονική μέθοδο) φαινόμενο, προσεγγίζεται μόνο "περιγραφικά"...  Ε Δ Ω                                                                             [Κ.Φ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου