Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Novartis ή περί πάρτης;



 Στη Βουλή η δικογραφία της Novartis, ένα γιγαντιαίο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο διαπλοκής, το οποίο η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει με πολλά εμπεριστατωμένα δημοσιεύματα από τις αρχές του 2017.
 Τη δικογραφία απέστειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
 Για το τι θα επακολουθήσει (αίτημα για προανακριτική ή ένταξη της δικογραφίας στην εν εξελίξει εξεταστική για την Υγεία) θα αποφασίσουν οι βουλευτές, μετά την ενημέρωσή τους για τη δικογραφία.
 Στη δικογραφία, την οποία συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, περιλαμβάνονται τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών.
 Πρόκειται για τους Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και Γιώργο Κουτρουμάνη.
 Πολιτική θύελλα
Από την πρώτη στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για σκάνδαλο μεγαλύτερο και από αυτό της Siemens, ενώ σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, απάντησε εάν υπάρχει ζήτημα παραγραφής αδικημάτων στη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει παραγραφή για κάποια αδικήματα που δεν είναι διαρκή και συνδυάζονται αποκλειστικά με τον χρόνο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων των εμπλεκομένων. Αδικήματα όπως η δωροδοκία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αν διαπιστωθεί ότι έχουν τελεστεί, τότε δεν υπάρχει κανένα ζήτημα παραγραφής, ανέφερε ο Σταύρος Κοντονής.
 Εκτίμησε, δε, πως θα μπορούσε να συσχετιστεί η δικογραφία της Novartis με τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία και να διερευνηθούν και τα ζητήματα που πλέον μπαίνουν από την εισαγγελική έρευνα.
 Για σκάνδαλο πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και επισήμανε ότι την υπόθεση ανέδειξαν οι αμερικανικές δικαστικές αρχές, με εμπλοκή μάλιστα και του FBI. «Δεν υπάρχει καμιά πολιτική δίωξη», υπογράμμισε ο ίδιος.
 Σύμφωνα με τον αναπλ. υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, πρόκειται για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους».
 Η ανακοίνωση της Novartis
Μετά τις εξελίξεις η εταιρεία στην Ελλάδα εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

Έχουμε λάβει γνώση των δημοσιευμάτων σχετικά με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές στην Ελλάδα. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η Novartis δεσμεύεται με τα υψηλότερα πρότυπα ηθικής επιχειρηματικής συμπεριφοράς και κανονιστικής συμμόρφωσης, σε όλες τις πτυχές της εργασίας. Λαμβάνουμε κάθε ισχυρισμό για πιθανό παράπτωμα εξαιρετικά σοβαρά και εξετάζουμε διεξοδικά όλες τις αναφορές.

 Οι πρώτες αντιδράσεις των εμπλεκομένων
 Οι εμπλεκόμενοι αρνούνται την ανάμιξή τους στην υπόθεση, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο για στοχοποίηση και παρέμβαση της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης.

● Αντώνης Σαμαράς: «Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη»

● Παναγιώτης Πικραμμένος: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2012»

● Ευάγγελος Βενιζέλος «Βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς»

● Γιάννης Στουρνάρας: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όριά της. Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis»

● Άδωνις Γεωργιάδης: «Η παρουσία του Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο παραβιάζει το Σύνταγμα»

● Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δύο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα»

● Μάριος Σαλμάς: «Οι μάρτυρες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Είναι μικρή η Ελλάδα. Πρόκειται για κακοστημένη υπόθεση. Το όνομά μου μπορεί να είναι στη δικογραφία για καμιά ανοησία»                                                          [Πηγή: efsyn]


Σχόλιο: Με αφορμή την προκλητική στάση αρκετών εμπλεκομένων που απειλούν ευθέως τους μάρτυρες κατηγορίας έχω να πω μόνο ότι: Τη ρύθμιση για την προστασία μαρτύρων σε περιπτώσεις δωροδοκίας τη νομοθέτησε η κυβέρνηση των ΣαμαροΒενίζελων το 2014... Φυσικά την ψήφισαν και ο Κούλης με τον Αδωνάκο (Σ' όλα τα σκατά μέσα αυτό το "παιδί"... Περίεργο πράγμα...)... Τότε ισχυρίζονταν ότι στηρίζουν έτσι το έργο της Δικαιοσύνης, τώρα που έχουν το παλούκι στο κωλαράκι τους καταγγέλλουν "σκευωρίες"... (Κι άλλο περίεργο πράγμα)...
 Επίσης ένα άλλο περίεργο πράγμα είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο "σκευωροί" και "σκευωρίες", σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο.... Ε Δ Ω  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου