Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ο Πλανήτης των Πανέκπληκτων


  Η είδηση (καθόλου πρωτότυπη) έχει ως εξής:  Όλοι «πέφτουν από τα σύννεφα»
 "Συνεχίζονται οι μετασεισμοί από το σκάνδαλο των Panama Papers σε μια υπόθεση που αναμένεται να διαρκέσει για πολύ καιρό. Εντυπωσιακό, πάντως, παραμένει το γεγονός ότι κυβερνήσεις, κρατικές δομές και άλλοι παράγοντες συνεχίζουν να δηλώνουν… έκπληκτοι από το μέγεθος της υπόθεσης και τις μπίζνες δισεκατομμυρίων μέσω offshore.
 Η κυβέρνηση του Παναμά, της χώρας που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τις αποκαλύψεις, διαβεβαιώνει τώρα πως θα συμμετάσχει και θα συνδράμει τις όποιες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ… διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η χώρα είναι «φορολογικός παράδεισος».
 Ο πρόεδρος, Χουάν Κάρλος Βαρέλα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συστήσει μια επιτροπή τα ευρήματα της οποίας θα διαμοιραστούν σε άλλες χώρες για να υπάρξει κοινή δράση στην ενδυνάμωση της διαφάνειας παγκοσμίως.
 Κάνει, ακόμη, λόγο για μιντιακή επίθεση από τις πλούσιες χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι αγνοούν τις δικές τους παραλείψεις και στιγματίζουν άδικα τον Παναμά.
 Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων έστειλε επιστολή στον ΟΟΣΑ με την οποία ξεκαθαρίζει πως όποια κατηγορία πως ο Παναμάς είναι «φορολογικός παράδεισος» είναι ψεύτικη.
 Μάλιστα, ο Παναμάς «καρφώνει» τις Παρθένες νήσους με την κυβέρνηση της χώρας να δηλώνει ότι προς τα εκεί θα πρέπει να κατευθυνθούν οι έρευνες.
«Το μαχαίρι στο κόκκαλο»
 Η δεύτερη χώρα που φιγουράρει στα panama papers είναι οι βρετανικές Παρθένες Νήσοι, το όνομα των οποίων έχει ακουστεί πολλές φορές σε υποθέσεις «αμαρτωλών» offshore.
 Τώρα οι αρχές της χώρας δηλώνουν ότι θα διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν εάν έχουν υπάρξει παραβιάσεις των οικονομικών κανόνων στην περιοχή της Καραϊβικής.
 Από τις Παρθένες Νήσους αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν τις έρευνες εις βάθος, ενώ επισημαίνουν ότι έχουν αυστηρούς κανόνες με βάση τη διεθνή νομοθεσία.
 Στη δίνη του κυκλώνα Κάμερον και Μάκρι
Δύο ηγέτες πρώτης γραμμής βρίσκονται στο επίκεντρο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των Panama Papers που σαρώνει τον πλανήτη.
 Στο Λονδίνο, ύστερα από τις πιέσεις που δέχθηκε για πολλές ημέρες μετά τις αποκαλύψεις, ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε χθες βράδυ ότι είχε στην κατοχή του έως το 2010 μερίδιο στο υπεράκτιο fund που ανήκε στον πατέρα του και το οποίο είχε καταχωρηθεί στις Μπαχάμες.
 Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Βρετανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι πούλησε το μερίδιό του εκείνη τη χρονιά, δηλαδή το 2010, έναντι περίπου 30.000 στερλινών (περίπου 37.000 ευρώ) μερικούς μήνες προτού εκλεγεί πρωθυπουργός.
 Μολονότι αυτή η νέα εξέλιξη δεν είναι της ίδιας φύσης με το αίτημα της εισαγγελίας για τη διεξαγωγή έρευνας για τον πρόεδρο στην Αργεντινή, η αργοπορημένη αυτή ομολογία δεν είναι κάτι που φέρνει σε λιγότερο δύσκολη θέση τον Κάμερον.
 Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αργεντινή, η ανακοίνωση του αιτήματος για τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Μαουρίσιο Μάκρι φαντάζει τώρα ως ένα μεγάλο πισωγύρισμα για τον πρόεδρο που έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή ενός πολέμου χωρίς κανένα έλεος κατά της διαφθοράς.
 Το αίτημα της εισαγγελίας, το οποίο χρειάζεται ακόμη το πράσινο φως ενός δικαστή, αποσκοπεί κυρίως στο να αποσαφηνιστεί αν ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη τον περσινό Νοέμβριο, όφειλε να αναφέρει στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ότι το όνομά του βρισκόταν στο οργανόγραμμα δύο υπεράκτιων εταιρειών.
 Την Τετάρτη βουλευτής της αντιπολίτευσης στην Αργεντινή κατέθεσε μήνυση εναντίον του προέδρου για φοροδιαφυγή.  [ Πηγή: efsyn.gr ]


 Σχόλιο: Το βαρέλι της αθλιότητας δεν έχει πάτο, αλλά και το θράσος των πανέκπληκτων είναι άπειρο, όπως και η βλακεία τους... Το γεγονός ( μονότονα επαναλαμβανόμενο πια) είναι ένα: Μερικές εκατοντάδες ανθρωποειδών έχουν συστήσει συμμορία που καταληστεύει το σύμπαν.. Και τα ανθρωποειδή καλά κάνουν, τα γιδοπρόβατα όμως γιατί το ανέχονται;;; Αυτό είναι το άλυτο μυστήριο.. Αν προσπαθήσουμε (απεγνωσμένα) να βρούμε μια δικαιολογία για τα ντόπια γιδοπρόβατα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά γίνονται στις άλλες χώρες και σε μας  αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο γιατί διαθέτουμε τεχνολογία Siemens...
 Όμως δυστυχώς η "ιστορία της μυρμηγκοφωλιάς" δεν αφήνει κανένα περιθώριο (στα ντόπια γιδοπρόβατα) αφού είναι απόλυτα κατανοητή και από 5χρονα...
 Την επαναλαμβάνω για όσους (εντελώς συμπτωματικά) την αγνοούν... Ε Δ Ω  
 Μετά από όλα αυτά, απλά αναρωτιέμαι κι εγώ... Ε Δ Ω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου