Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Σημεία και κέρατα των Μνημονίων



 Κρούσματα αρπαγών σε όλη τη χώρα με θύματα ανήμπορους ηλικιωμένους και μάλιστα μέσα στα σπίτια τους πολλαπλασιάζονται τώρα τον Αύγουστο, καθώς τα διπλανά διαμερίσματα είναι άδεια και φωνάζουν οι ταλαίπωροι, όσοι τους δίνεται η ευκαιρία, σε ώτα μη ακουόντων. Στην εποχή της κρίσης και των Μνημονίων οι συντάξεις συνιστούν πενιχρή μεν, αλλά σίγουρη πηγή εισοδήματος και τις έχουν βάλει στο μάτι λογής λογής λωποδύτες. Πρόκειται για την απεχθέστερη μορφή εγκλήματος, αφού τα άτομα τρίτης ηλικίας, ιδίως αυτά που ζουν μόνα, είναι από κάθε άποψη τα πιο ευάλωτα.
 Ληστεύουν τους ανυπεράσπιστους οι θρασύδειλοι και οι ουτιδανοί. Σε περιόδους παρακμής σπανίζουν οι Ρομπέν των Δασών, οι περήφανοι κιμπάρηδες που έχουν τα κότσια να λεηλατούν τους έχοντες και τους δυνατούς και να μοιράζουν τη λεία στους φτωχούς. Επιπλέουν οι φελλοί και οι μικρόψυχοι. Το σύστημά τους είναι σατανικά απλό. Ελλοχεύουν στα τοπικά υποκαταστήματα των τραπεζών, κατά προτίμηση τις μέρες που εκταμιεύονται οι συντάξεις. Κιαλάρουν τους γέροντες την ώρα που τακτοποιούν το μπαγιόκο στο πορτοφόλι, στην κωλότσεπη ή στου σακακιού τους το θυλάκιο της καρδιάς.
 Ολιγωρούν πίσω τους καθώς ψωνίζουν στον φούρνο, το σουπερμάρκετ και τον ψιλικατζή και αναλαμβάνουν δράση μόλις πλησιάσουν στο σπίτι τους. Ο υπερήλικος καλεί το ασανσέρ. Μια νέα, εμφανίσιμη και ευγενική κοπέλα τρέχει προς το μέρος του, τάχα μου να προλάβει. Ανύποπτος της προτείνει με αβρότητα να μπει. Εκείνη κρατά ανοιχτή την πόρτα, ώσπου παρουσιάζεται ο αδίστακτος κρεμανταλάς συνεργός της. Δύο εναντίον ενός και δη εύθραυστου σ’ έναν στενό θαλαμίσκο είναι μάλλον άνιση πάλη. Το θύμα αιφνιδιάζεται και χάνει το μηνιάτικο προτού προλάβει να πει κύμινο. Αν αποδειχτεί ζόρικο, τότε κακό του κεφαλιού του, το οποίο αποκτά εκδορές και μώλωπες που μπορεί να οδηγήσουν τον κάτοχό του στο νοσοκομείο.
 Πριν από λίγους μήνες συνέβη κάτι ανάλογο σε συνταξιούχο διαμένοντα στην πολυκατοικία μου. Οι δράστες ήσαν τραγοπόδαροι και γκαντέμηδες, καθότι ο υιός του συγκατοίκου υπηρετεί στη Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και η κόρη του στο Ηθών, Λεσχών και Παιγνίων. Πήραν το θέμα πατριωτικά και έπειτα από μία εβδομάδα η σπείρα συνελήφθη επ’ αυτοφώρω σε όμορο οίκημα. Οι κακοποιοί μετέρχονται ποικίλα τεχνάσματα προκειμένου να παραπλανήσουν τα γερόντια. Παριστάνουν τους πλασιέ ή τους τεχνικούς της ΔΕΗ και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφελείας.
 Η πιο εξελιγμένη παραλλαγή που ακολουθούν για να ξεγελάσουν τον στόχο τους έγκειται στο να ρίχνουν νερό κάτω απ’ την εξώθυρά του. Οταν αδειάσουν κάνα δυο μποτίλιες του ενάμισι λίτρου, αρχίζουν να κραυγάζουν: «Βοήθεια, πλημμύρα». Απονήρευτοι οι ένοικοι ανοίγουν την πόρτα για να συνδράμουν τον γείτονα με τις σπασμένες σωλήνες και τότε στεγνώνει παντελώς το κομπόδεμά τους. Οι απατεώνες κλαίγονται στον ανακριτή ότι το επάγγελμα αποδίδει πλέον ελάχιστα. Διότι έχουν προλάβει άλλοι να ξαφρίσουν τους πελάτες τους. Τζιτζιφιόγκοι με κομψά κοστούμια, ανεξαρτήτως αν φορούν γραβάτα ή όχι. Καιροφυλακτούν εντός της οικίας και απειλούν απ’ το γυαλί. Και κατόπιν ψηφίζουν έντεκα συναπτές περικοπές μισθών και συντάξεων. Προσφάτως και κουτσούρεμα του ΕΚΑΣ. Σημεία και κέρατα των Μνημονίων.           [efsyn - Δημήτρης Νανούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου