Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί ο εισαγγελέας ζητάει προφυλάκιση Μαρινάκη


 Την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο ζητά ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος με παραπεμπτική σε δίκη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών.
 Ο εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, που αφορούν τη «δράση εγκληματικής οργάνωσης» στην υπόθεση «στημένων αγώνων».
 Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης κατηγορείται για:
1) ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση
2) ηθική αυτουργία σε απόπειρα εκβίασης με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος από υπαίτιο που διαπράττει τέτοιες πράξεις από συνήθεια, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
3) ηθική αυτουργία σε έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο
4) ηθική αυτουργία σε κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές διοργανώσεις, από την οποία επιτεύχθηκε ο σκοπός που επιδίωκε ο δράστης και
5) απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
 Ο εισαγγελέας θεωρεί πως ο κ. Μαρινάκης ήλεγχε «ηγεμονικά και διευθυντικά» την «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε στον χώρο του ποδοσφαίρου.
 Στην πρόταση του ο κ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ παραβίασε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο που του επιβλήθηκε καθώς -όπως αναφέρει ο εισαγγελέας- «...αποδείχτηκε κατά τρόπο αναμφίβολο ότι ο κ. Μαρινάκης και μετά την έκδοση της ανακριτικής απόφασης συνέχισε αδιακόπτως να ασκεί ο ίδιος προσωπικά τη διοίκηση, διαχείριση και εκπροσώπηση της ΠΑΕ.»
 Συνέχισε να ασκεί την πραγματική διοίκηση της ομάδας προσλαμβάνοντας ο ίδιος παίκτες, προπονητές και εκπροσωπώντας την ΠΑΕ κάθε στιγμή προς την κοινωνία, με δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης, αποδεικνύοντας εξακολουθητικώς ότι παραμένει όχι μόνο τυπικά πρόεδρος αλλά και ουσιαστικά, ασκώντας στο ακέραιο όλες τις σημαντικές αρμοδιότητες που περικλείονται στο προεδρικό αξίωμα.
 Όλες αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες του κ. Μαρινάκη που έγιναν γνωστές από όλους (κοινές τοις πάσι) ήταν και είναι απολύτως απαγορευμένες σύμφωνα με το περιεχόμενο του επιβληθέντος σε αυτόν περιοριστικού όρου. … Βάσει όλων των ανωτέρω εκτεθέντων δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι έχουμε ενώπιον μας μία σοβαρή παράβαση τόσο της ΠΑΕ όσο και του προέδρου της.»
 Ο εισαγγελέας παραθέτει σειρά δημοσιευμάτων και δηλώσεων του κ. Μαρινάκη. Μεταξύ των δηλώσεων του προέδρου του Ολυμπιακού ο κ. Δασκαλόπουλος αναφέρεται και σε μία της 18ης Απριλίου του 2016, σύμφωνα με την οποία «ο Θρύλος θα συνεχίσει να σαρώνει τα πάντα για τα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια», για την οποία ο εισαγγελέας σημειώνει πως «προμηνύει την διά παρομοίων αξιοποίνων πράξεων επιδίωξη στόχων προς παράνομο όφελος του ιδίου και της ΠΑΕ της οποίας είναι πρόεδρος.
»Άλλωστε οι συνθήκες τέλεσης των ως άνω πράξεων του, ως προς τις οποίες προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, η ιδιομορφία, η μορφολογία τους, ο μεταξύ τους συνδυασμός, η οργανωτική δομή και ο προγραμματισμένος σχεδιασμός τού εν λόγω κατηγορουμένου προς υλοποίησή τους, ελέγχοντας ο ίδιος ηγεμονικά και διευθυντικά την ανωτέρω εγκληματική οργάνωση... αδιαμφισβήτητα συνθέτουν συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του -κακουργημάτων- με βάση τα οποία, κρίνεται ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».
 Ο εισαγγελέας επισημαίνει ότι τα κακουργήματα σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη συνδέονται με το χώρο του ποδοσφαίρου και θεωρεί ότι το γεγονός πως ο κατηγορούμενος δραστηριοποιήθηκε πλήρως στην ομάδα ελάχιστες μέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος για άρση του συγκεκριμένου όρου «μαρτυρεί σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης νέων εγκλημάτων».
 Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, που έλαβε προ ημερών μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, μετά την πολύωρη απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ, απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές τον μήνα.
 Για την οριστική παραπομπή του Β. Μαρινάκη και των λοιπών κατηγορουμένων αλλά και για το θέμα της κράτησής του θα αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών που θα συνεδριάσει προσεχώς.
 Παραπομπή άλλων 27
 Προτείνει, επίσης, την παραπομπή επτά κατηγορουμένων πρώην στελεχών της ΕΠΟ για τέσσερα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση και αλλοίωση αποτελέσματος) και άλλων είκοσι κατηγορουμένων, διαιτητών, ενός προπονητή, παραγόντων ομάδων και ποδοσφαιριστών για δόλια και σκόπιμη αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου.
 Με την ίδια πρόταση ο εισαγγελέας εφετών προτείνει την απαλλαγή έξι κατηγορουμένων και την παύση δίωξης για ένα από τους εμπλεκόμενους που απεβίωσε ήδη. [πηγή: efsyn]
 Σχόλιο: ... Τι να πει κανείς;; Άλλωστε "ο φάκελός του" (που ήταν πλήρης) τώρα ξεχειλίζει... Ε Δ Ω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου