Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ο φόβος του «τέλους» στοιχειώνει τους G20


 Είναι η 11η συνάντηση ηγετών του G20 και η πρώτη που φιλοξενείται στην Κίνα. Ο λόγος για τη σύνοδο κορυφής των 20 ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Χανγκτσόου της ανατολικής Κίνας, πρωτεύουσα της επαρχίας Τσετσιάνγκ.
 Η σύνοδος βρίσκει την παγκόσμια οικονομία και το σύνολο της ανθρωπότητας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 8 χρόνια από την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers και την έναρξη της χειρότερης οικονομικής κρίσης στον κόσμο από τη δεκαετία του 1930.
 Η κρίση αυτή -όπως δείχνουν οι οικονομικές εξελίξεις και τα θεμελιώδη μεγέθη απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη- δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί.
 Αντίθετα, εξελίσσεται σταδιακά σε μια νοσηρή στασιμότητα, εκτοξεύοντας ακόμη ψηλότερα τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, τροφοδοτώντας όλο και μεγαλύτερες εντάσεις σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο. Πόλεμοι εμφύλιοι, εμπορικοί και νομισματικοί μαίνονται ήδη σε αρκετά σημεία του κόσμου, ενώ η ρητορική του προστατευτισμού, του κοινωνικού διαχωρισμού, του ρατσισμού κυριαρχεί στους λόγους αρκετών πολιτικών.
 Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεματοφύλακας της παγκοσμιοποίησης, προειδοποίησε με έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη τους ηγέτες του G20 ότι η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες υποδαυλίζουν τα θεμέλια του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών.
 Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι, παρά τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, οι επενδύσεις συνεχίζουν να απογοητεύουν, αντικατοπτρίζοντας την αναιμική ζήτηση, το υψηλό χρέος των επιχειρήσεων και τους αδύναμους ισολογισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα σε αρκετές χώρες.
«Αν εστιάσουμε στις προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, οι ενδείξεις δεν είναι καλές. Πιθανότατα θα υποβαθμίσουμε ξανά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη φέτος», τονίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
 Το ΔΝΤ πρόκειται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις στην επόμενη έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία στις αρχές Οκτωβρίου, λίγο πριν από τη φθινοπωρινή του σύνοδο. Η υποβάθμιση θα είναι η έκτη συνεχόμενη στους τελευταίους 18 μήνες.
 Το Ταμείο, επικαλούμενο το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον περασμένο Ιούνιο, ψαλίδισε τελευταία τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 σε 3,1% και για το 2017 σε 3,4%.
 Η Λαγκάρντ κάλεσε το G20 να υιοθετήσει μια προσέγγιση 4 αξόνων για μεγαλύτερη τόνωση της οικονομίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δέσμευση εκ νέου στο ελεύθερο εμπόριο και για δικαιότερη κατανομή των καρπών της οικονομικής ανάπτυξης.
«Θέλει πολιτικό θάρρος για να εφαρμοστεί αυτή η ατζέντα», τονίζει η Λαγκάρντ συμπληρώνοντας ότι «η αδράνεια ενισχύει τον κίνδυνο ανατροπής της παγκόσμιας οικονομικής ολοκλήρωσης και διακοπής της λειτουργίας μιας μηχανής η οποία για δεκαετίες δημιούργησε πλούτο σε όλον τον κόσμο». «Αυτό το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο για να το πάρει κανείς», καταλήγει.
 Αυτό που φοβάται βέβαια η Λαγκάρντ -και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που εκπροσωπεί- είναι το τέλος. Φοβάται το τέλος της παγκοσμιοποίησης, το τέλος του νεοφιλελευθερισμού, το τέλος μιας εποχής που, αντίθετα με όσα ισχυρίζεται, εκτόξευσε τις οικονομικές ανισότητες και την αδικία στα ύψη.
 Το τέλος αυτό όμως δεν οδηγεί αναγκαστικά τον πλανήτη σε έναν άλλο εφιάλτη. Η ανθρωπότητα μπορεί να οραματιστεί ένα διαφορετικό μέλλον από αυτό που διαβλέπουν τα νοσηρά μυαλά.
 [Πηγή: efsyn- Μπάμπης Μιχάλης]


 Σχόλιο: Δε χρειαζόταν η "έκθεση του ΔΝΤ" για να αντιληφθούμε ότι η κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά πολιτική... Δεν είναι δηλαδή μια κρίση, αλλά ένα σχέδιο για να επιστρέψει η ανθρωπότητα στην εποχή του Μεσαίωνα.. Τα "νοσηρά μυαλά" ονειρεύονται ένα εφιαλτικό μέλλον, αφού τα "υγιή μυαλά" μολύνθηκαν απ' τα νοσηρά... Κάτι σαν ζομποποίηση φανταστείτε... Η παρατεταμένη αδράνεια των "υγιών" αποθράσυνε εντελώς τους "νοσηρούς" που δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα να ομολογούν Δημόσια τους στόχους τους...  "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θεματοφύλακας της παγκοσμιοποίησης, προειδοποίησε με έκθεση που δημοσιοποίησε την περασμένη Πέμπτη τους ηγέτες του G20 ότι η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και οι μεγάλες οικονομικές ανισότητες υποδαυλίζουν τα θεμέλια του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών." ... Και τι προτείνει ο "θεματοφύλακας";;; "Θάρρος" ... Θάρρος για να δώσουν ψίχουλα στο γάιδαρο του Χότζα, επειδή θα ψοφήσει και μετά θα κινδυνέψουν οι γαμημ@νες αγορές τους...  Χέστηκαν για το γάιδαρο... Το μεγάλο πρόβλημα είναι να αντιληφθεί ο "γάιδαρος" ότι χωρίς αυτόν θα ψοφήσουν και οι αγορές και να αρχίσει να γκαρίζει απειλητικά και όχι να περιμένει σωτηρία από Λαγκάρντες και ΚουλοΤσίπρηδες... Ε Δ Ω                                          [Κ.Φ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου