Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Τρελά κέρδη για τους υπερ-πλούσιους


 Είναι προφανές ότι αυτό που χρειάζονταν ήταν ακόμη μία φοροελάφρυνση! Ο λόγος για τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, που το 2017 έγιναν πλουσιότεροι κατά ένα... τρισεκατομμύριο δολάρια και στο μέλλον πρόκειται να γίνουν ακόμη πλουσιότεροι χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και την αρωγή των κυβερνήσεων που έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αναδιανομή.
 Όπως αποκαλύπτει ο χθεσινός Billionaires Index του Bloomberg (ο δείκτης που καταγράφει καθημερινά την περιουσία των 500 πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου), οι εν λόγω μεγιστάνες υπερτετραπλασίασαν φέτος τα κέρδη τους σε σχέση με το 2016, αυξάνοντας τον συνολικό τους πλούτο κατά 23% – από τα 4,4 τρισ. δολάρια σε περισσότερα των 5,3 τρισ. δολαρίων.
 Ούτε λίγο ούτε πολύ οι «500» αύξαναν την περιουσία τους στη διάρκεια του 2017 κατά 2,7 δισ. δολάρια καθημερινά!
 Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου από τη «Χρυσή Εποχή των ΗΠΑ» –μεταξύ 1870 και 1900–, όταν οικογένειες όπως οι Ροκφέλερ, οι Κάρνεγκι και οι Βάντερμπιτ έλεγχαν τεράστιες περιουσίες.
 Η αύξηση του πλούτου των «500» είναι κυρίως αποτέλεσμα της εκρηκτικής ανόδου των χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία συνεχίζουν να απορροφούν μεγαλύτερο κομμάτι από τη ρευστότητα που προσφέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες στο οικονομικό σύστημα και να παράγουν υπερκέρδη για τους πλούσιους μεγαλομετόχους των επιχειρήσεων και τους μεγαλοεπενδυτές.
 Η τρέχουσα πορεία των χρηματιστηρίων είναι η δεύτερη ισχυρότερη και η δεύτερη πιο μακροχρόνια ανοδική της Ιστορίας.
 Ευρύτεροι δείκτες μετοχών, όπως MSCI World Index και ο Standard & Poor’s, σημειώνουν φέτος άνοδο 20% σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
 Υπερσυγκέντρωση πλούτου 
 Αυτή η συνεχής άνοδος των μετοχών –που αβγατίζει ακόμη πιο πολύ τον πλούτο των μεγιστάνων της υφηλίου– δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα.
 Δεκάδες επιχειρήσεις-κολοσσοί των ΗΠΑ έσπευσαν αυτόν τον μήνα να επωφεληθούν της επικείμενης μείωσης της φορολόγησής τους (από 35% σε 21%) από τον Τραμπ όχι για να επενδύσουν και να προσλάβουν, αλλά προκειμένου να εξαγγείλουν επαναγορές μετοχών τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα εκτοξεύσουν τις τιμές τους και μαζί τον πλούτο μεγαλομετόχων και διευθυντών στα ύψη.
 Αυτή η συνεχής υπερσυγκέντρωση πλούτου στα χέρια λίγων σημειώνεται, όμως, σε μια περίοδο εκτεταμένης φτώχειας και εξαθλίωσης στην υφήλιο.
 Σε μια περίοδο κατά την οποία δισεκατομμύρια άνθρωποι βλέπουν τα εισοδήματα και τις περιουσίες τους στάσιμα ή να συρρικνώνονται, στερώντας τους την πρόσβαση στους αναγκαίους για αξιοπρεπή διαβίωση πόρους.
 Ζητούμενο πλέον είναι το πότε και πώς θα σπάσει το σχοινί που συνεχώς τεντώνεται.
 Σύμφωνα, πάντως, με τον Bloomberg Billionaires Index, πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο φέτος είναι ο 53χρονος Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και μεγαλομέτοχος της Amazon.
 H περιουσία του αυξήθηκε στη διάρκεια του 2017 κατά 34,2 δισ. δολάρια αγγίζοντας τα 100 δισ. δολάρια.
 Ήταν περίπου 9 δισ. δολάρια μεγαλύτερη από την περιουσία του –δεύτερου στην κατάταξη– ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς.
 Ακολουθούν ο γνωστός επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ με περιουσία 85 δισ. δολαρίων, ο Ισπανός ιδιοκτήτης της ZARA, Αμάνθιο Ορτέγκα, με 75,5 δισ. δολάρια και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που αύξησε φέτος την περιουσία του κατά 22,6 δισ. δολάρια (ή 45%) – στα 72,6 δισ. δολάρια.
Μεταξύ των κερδισμένων της φετινής χρονιάς περιλαμβάνονται ακόμη:

■ 30 Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι που αύξησαν τον συνολικό τους πλούτο κατά 177 δισ. δολάρια ή 65%.
■ Οι ΗΠΑ που είχαν τη μεγαλύτερη παρουσία στον δείκτη, με 159 δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 315 δισ. δολάρια, στα 2 τρισ. δολάρια
■ Οι 27 πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας, που ουδόλως υπέφεραν από το εμπάργκο της Δύσης, αφού αύξησαν τον πλούτο τους κατά 29 δισ. δολάρια, στα 275 δισ. δολάρια.
■ Οι 57 δισεκατομμυριούχοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και αύξησαν την περιουσία τους κατά 262 δισ. δολάρια ή 35%, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο.    [Πηγή: efsyn]


 Σχόλιο: Στον πλανήτη των μαϊμούδων όλα "βαίνουν καλώς"..
 500 μαϊμούνια που έχουν στη δούλεψή τους 2-3 εκατομμύρια μαϊμουνάκια (κυβερνήσεις και φρουρές) πατάνε στο σβέρκο τα υπόλοιπα 7 δισεκατομμύρια μαϊμούνια τα οποία δεν αντιδρούν ποτέ...
 Απλά σταυροκοπιούνται νυχθημερόν και προσμένουν να τα βγάλουν άτα στις "αγορές" ή έστω να δικαιωθούν στη "μεταθανάτια ζωή"... [Τρέχει ἔξω· κράζει τούς συντρόφους του. Γυρίζουν ἐκεῖνοι στίς φωνές, κοιτάζουν καί σταυροκοπιοῦνται. Ἄγγελος εἶναι, ἄνθρωπος εἶναι, δέν ξέρουν.
(Α. Καρκαβίτσας, "Οι Φρεγάδες")]
 Μερικά μάλιστα έχουν εναλλακτική και τον "πολέμαρχο του Θεού" παρέα με τους "Ανδρομέδιους"...
 Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες "σοφών" από τη λίθινη εποχή ως σήμερα, να τα ξυπνήσουν απ' τον αιώνιο λήθαργο, η αξιοπερίεργη αυτή κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη...
 Το παραμύθι: Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καθόλου, έχει επικρατήσει ως φυσικός νόμος... Καλή "ανάπτυξη"...                                                                                                               [Κ.Φ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου